Blog » Tetřívek obecný

Tetřívek obecný

Tetřívek obecný - trocha teorie

tetřívek obecnýtetřívek obecný

Kde jinde fotit tetřívka obecného než tam, kde je těžiště jeho výskytu a tím bezesporu je Sibiř a Skandinávie. V České republice jeho výskyt rok od roku klesá a od roku 1950, kdy ho bylo možné spatřit po celém území naší vlasti, jeho počet výrazně klesl. Uvádí se, že v současnosti se jeho rozšíření omezuje na pohraniční oblasti Krušných hor, Šumavy, Krkonoš a Jizerských hor. Ve vnitrozemí se vyskytuje jen ve vojenských výcvikových prostorech. Současný stav v ČR se odhaduje na 800–1000 samců.

tetřívek obecnýtetřívek obecný

Jeho plachost je pověstná a kdo strávil s krytu řadu mrazivých rán, pln očekávání, ví jak těžké je tohoto černého krasavce s červenými poušky spatřit, natož fotografovat. Proto jsem neváhal a rád jsem využil nabídku fotografovat tetřívky během toku v Rusku. Zápisky z krytu si můžete přečíst v samostatném článku, kde podrobně popisuji zážitky nejen z pozorování toku.

tok

Tetřívčí tok začíná již v březnu (ve výjimečných případech i v únoru) a trvá do začátku června. Nejintenzivněji probíhá v časných ranních hodinách, ale výjimkou není ani večerní tok. Samci během něho vydávají zvuky nazývané pšoukaní, bublání a kodrcání. S rozbřeskem je možné pozorovat černobílé kohoutky, jak v zápasu o nejlepší místa na tokaništi najíždějí se spuštěnými křídly proti sobě, hlavu nataženou kupředu a ocas rozevřený do nádherné lyry. Pokud je boj opravdu tvrdý, kohoutci vyletují proti sobě a snaží se zahnat svého soka.

Pár informací z literatury

Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix)

tetřívek obecnýtetřívek obecný

Samec měří 53 cm, samice 41 cm. Samec má lyrovitý ocas a černé peří s modravým kovovým leskem. Křídla jsou v koncové části nahnědlá, spodní ocasní krovky, pás na křídlech a skvrna při zápěstí jsou bílé. Nad okem jsou červené oční výrůstky (poušky). Žije v severní Evropě a Asii. Obývá vlhké, smíšené a listnaté lesy, paseky, horské louky i křovinaté pastviny. Hnízdění předchází tok samců na zvláštních tokaništích. Jsou to pohybové variace se spuštěnými křídly, zdviženým ocasem a nataženým krkem a zvukovými projevy. Někdy samci mezi sebou bojují. Tok probíhá většinou ráno. Hnízdo je na zemi pod keřem, slabě vystlané bylinami. Samice do něj snáší 6-12 nahnědlých, hnědě skvrnitých vajec a sedí na nich 25-27 dní. Mláďata po vylíhnutí opouštějí hnízdo a samice je vodí. Ve věku 2 týdnů létají, zůstávají však s matkou až do podzimu, kdy se tvoří hejna samců a hejna samic. Potrava se sezónně mění, v létě převládá hmyz, jindy bobule a semena.


zde si můžete na jednom místě prohlédnout portfólio tetřívka obecného

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
207471
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Professional Resume Writing
Black Grouse is the large game bird in the grouse family. this bird is very intresting it produce the sweet whisky. that have a highly sale because of the deliciously taste people love this. this is also produce the smooth, peaty, and aromatic.
the bad news is about Black Grouse is it have a range of prtection under the game acts netween 11 dec to 19th aug and also legally shot in this period.
Mas Brey
Agen obat pembesar alat vital pria permanen 0813 2589 1819
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace